4 Boyutlu Ultrason Ankara

Anne ve baba adayları için bebeklerinin doğmadan önce, anne karnındayken görülmesi çok etkileyici ve keyif veren bir durumdur. Geçmiş yıllarda anne karnındaki bebeğin iyilik halinin değerlendirilmesinde sadece anne karnındaki bebeğin kalp seslerinin duyulması (oskültasyon ile) ve bebek hareketlerinin hissedilmesi yöntemleri kullanılmaktaydı.

Günümüzde gelişen teknolojiler ile artık anne karnındaki bebeğin gülümsemesi, göz açıp kapaması bile görüntülenebilir hale gelmiştir. İşte 4 boyutlu ultrason Ankara ile anne baba adayları, anne karnındaki bebeklerinin hareketlerini, yüz ifadesini canlı olarak görebilme şansına sahip olurlar.

4 boyutlu ultrason Ankara

Tüm ultrason çeşitlerinde anne karnındaki bebeğin görüntüsünün sağlanması ses dalgaları ile sağlanır. 2D (iki boyutlu) ultrason ile düzlemsel kesit görüntüleri elde edilirken, 3D (üç boyutlu) ultrason ile çeşitli açılardan elde edilen 2D görüntüleri birleştirilerek üç boyutlu görüntü sağlanır.  

Dört boyutlu ultrason ise 3D ultrason görüntülerinin gerçek zamanlı olarak elde edilmesidir. Bu ultrason incelemesi, gerçek zamanlı 3D ultrason ya da hareketli 3D (üç boyutlu) ultrason olarak da adlandırılır. İncelemede bebeğin üç boyutlu görüntüsü yanı sıra göz açıp kapaması gibi anlık hareketleri de görülebilir.

Bu inceleme ile iki boyutlu ultrasonda görülmesi beklenen embriyolojik gelişim 2 hafta öncesinde görüntülenebilir. Anne karnındaki bebeğin anomali ve sendromlarının tespit edilmesi ve görüntülenmesindeki en iyi girişimsel olmayan görüntüleme yöntemi dört boyutlu ultrasondur.

Bu incelemede özellikle anne karnındaki bebeğin yüzünün, kollarının pozisyon ve anomali durumunun ve kalbin değerlendirilmesinde faydalıdır. Klinik olarak özellikle fetal beyin, yüz ve kalp anomalilerinin tespitinde önemli yer tutar.

Ayrıca dört boyutlu ultrason ile fetal anomali tanısının gebeliğin ikinci üç aylık dönemi değil de, daha erken olarak gebeliğin ilk 3 ayında koyulabilmesinin sağlandığı görülmüştür.

4 boyutlu ultrason kaçıncı haftada yapılır?

Bu muayeneler, hamilelik süresince düzenli olarak yapılabilir ve genellikle anne adayının isteğine göre planlanır.

Gebelikte 4 boyutlu ultrason yapılması için, fetal sendrom ya da anomali değerlendirilmesi açısından en uygun zaman gebeliğin 18-20. haftalarıdır. Ancak bebeğin yüzünün daha net görünümü 26-30. haftalar arasında sağlanır.

4 boyutlu ultrasonda nelere bakılır?

2 boyutlu ultrason gebelikte fetal gelişim değerlendirmesi için tek başına yeterlidir. Ancak bu ultrason klasik iki boyutlu ultrasona göre bazı avantajlara sahiptir. Bunlar;

  1. Anne karnındaki bebeğin özellikle yüzü, kolları, ayakları, parmakları daha iyi görüntülenebilir. Fetüsün omurga ve yüz bölgesinin değerlendirilmesinde daha başarılıdır. Özellikle yarık damak gibi fetal anomali ve diğer bazı fetal sendromların daha iyi tespit edilmesini sağlar.
  2. Anne karnındaki bebeğin hareketleri ve davranışları gözlemlenebilir. Fetüsün esneme, parmak emme, gülümseme, amniyon svısını yutması, parmakları hareket ettirmesi ve gözleri kapaması gibi hareketleri görülebilir.
  3. Anne ve baba adaylarının henüz anne karnındayken bebeklerini görmeleri, anne-baba ve bebek ilişkisinin daha kuvvetli olmasını sağlar.
  4. Anne karnındaki bebekte herhangi bir anomali varlığında, 4 boyutlu ultrason görüntüleri, bu anomalinin nasıl bir durum olduğunu anne-baba adaylarının daha kolay kavramasını sağlayabilir.
  5. Bebek cinsiyetinin daha erken haftalarda (12.haftadan itibaren) öğrenilmesini sağlar.

4 boyutlu ultrason nasıl çekilir?

Gebelikte 4 boyutlu ultrason işlemi için anne adayı muayene masasına sırt üstü, karnı açık olacak şekilde yatırılır. Karın üzerine ultrason jeli sürüldükten sonra, ultrason probunun karın üzerinde hareket ettirilmesiyle görüntüleme sağlanır.

4 boyutlu ultrason bebek görüntüleri elde edilebilmesi için bebeğin hareketli ve uyanık olması gereklidir. Bebeğin hareketlerinin görüntülenmesi, bebeğin hareketli olması için annenin aç karnına olmaması ve işlem öncesi bir miktar yürümesi önerilir.

4 boyutlu ultrason fiyatları 2024?

Ankara 4 boyutlu ultrason açısından birçok sağlık merkezinin yer alması ile hastalar açısından avantajlı bir şehirdir. 4 Boyutlu ultrason fiyatları da özel sağlık merkezleri ve kliniklerde ultrason cihazı özelliği ve hekim tecrübesi ile orantılı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

4 boyutlu ultrason ile ayrıntılı ultrason aynı mı?

Ayrıntılı ultrason gebede fetal gelişiminin ultrason ile değerlendirilmesidir. Detaylı ultrason değerlendirilmesi iki boyutlu ultrason ile yapılır ve sıklıkla yeterli değerlendirme elde edilir.

Ankara 4 boyutlu ultrason iki boyutlu ultrasona göre bebeğin hareketlerinin de görülebildiği gelişmiş özellikli ultrasondur. Bu inceleme, ayrıntılı ultrasonda fetal sendrom, yüz ya da iskelet anomalisi görülen durumlarda tanıyı kesinleştirmek için yani özel durumlarda yapılması önerilir.

Tıbbi nedenlerin yanı sıra ailenin isteğiyle bebeklerini daha yakından görmek, bebeğin üç boyutlu ve renkli fotoğrafını hatıra olarak saklamak istemeleri durumunda da yapılabilir. Renkli doppler ultrason da ise kan akış hızı ile organların gelişimi incelenir.

3 boyutlu ultrason ile 4 boyutlu arasındaki fark?

3 boyutlu ultrason ve 4 boyutlu ultrason, ultrason muayenelerinin iki farklı türüdür ve bu muayenelerin özellikleri arasında bazı farklılıklar bulunur.

3 boyutlu ultrason, ultrason muayenesi sırasında alınan görüntülerin 3 boyutlu olarak gösterilmesini sağlar. Bu sayede, vücut içindeki yapıların daha iyi görülebilmesi ve incelenmesi mümkün hale gelir.

4 boyutlu ultrason ise, 3 boyutlu ultrasonun yanı sıra, vücut içindeki yapıların hareketlerini de gösteren bir muayene türüdür. 4 boyutlu ultrason muayeneleri, anne karnındaki bebeğin hareketlerini izlemek ve bebeğin gelişimini takip etmek için kullanılır.

4 boyutlu ultrason muayeneleri, 3 boyutlu ultrason muayenelerine göre daha fazla bilgi veren ve daha gerçekçi görüntüler sağlayan muayenelerdir.

Sık Sorulan Sorular

İnceleme kaç dakika sürer?

Ortalama 20-40 dk sürebilir. Ultrason süresi bebeğin anne karnındaki duruşuna, bebek gelişimi ile ilgili problem olup olmadığına göre değişkenlik gösterebilir.

4 boyutlu ultrason zararı var mı?

Diğer tüm ultrason görüntülemelerinde olduğu gibi bu incelemede anne ve bebek için gayet güvenli bir tetkiktir. Erken gebelik haftalarında uygulanabilir olması, görüntü kalitesinin iyi olması, fetüs hareketlerinin gerçek zamanlı olarak görülebilmesi ve nispeten maliyeti uygun olması MR görüntülemesine göre daha üstün olmasını sağlar.

Kaynaklar:

  1. The Role of 4D Ultrasound in the Assessment of Fetal Behaviour, Dr. Florentina-Daniela Lebit, MD, Maedica (Bucur), Journal of Perinatal Medicine, 2011 Apr; 6(2): 120–127.
  2. Diagnosis of fetal syndromes by three- and four-dimensional ultrasound: is there any improvement?,Lara Spalldi Barišić

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz