Bebeklerde Kalça Ultrasonu

60°’den büyük bir alfa açısı ve 55° küçük Beta açısı normal kalça (tip I) olarak adlandırılır, bu hastalar tedavi gerektirmez. Alfa açısı azaldıkça ve Beta açısı arttıkça kalça çıkığı olma ihtimali yükselmektedir.

3 aylıktan küçük bebeklerde alfa açısı 50°-59° ise tip II kalça olarak kabul edilir. 3 ay’dan küçük bebeklerde alfa açısı 50°dereceye kadar normal sayılır.

Tip 3 ve Tip 4 ise kalça çıkığına sahip bebekler anlamına gelmektedir. Bu derecelendirmeye sahip bebeklerde alfa ve beta açılarının ölçülmesi herhangi bir anlam ifade etmez.

Bebeklerde kalça ultrasonu, yeni doğan dönemde kalça ekleminin incelenmesinde kullanılan bir ultrasonografik işlemdir. Bebeklerde herhangi bir ağrı oluşmaz, radyasyon içermez ve basit bir süreçtir.

Bebeklerde kalça usg değerleri ölçülmesi tecrübe ile çok yakın ilişkilidir. Bu konu ile ilgili deneyimli uzman hekimler tarafından yapıldığında doğru açı ölçümleri yapılacak ve doğru sonuçlar elde edilecektir.

Kalça ekleminin yerleşimi ve herhangi bir anormalliği bu işlem ile görebilmek mümkündür. Bebeklerde kalça çıkığı tespitinde önemli bir yöntemdir. Bebeklerde kalça çıkığı belirtileri gözlemlendiğinde ameliyata gerek kalmadan tedaviye erkenden başlanılır.

Bebeklerde kalça ultrasonu Ankara

Çocuklarda doğumsal kalça gelişim bozukluğunun teşhis edilmesi amacı ile yapılan ultrasonografik incelemeye yeni doğan kalça ultrasonu adı verilir. Gelişimsel kalça çıkığı (kalça displazisi) tanısında kullanılır.

Röntgen ilk 3 ayda bebeklerde kalça çıkığı tanısında güvenli sonuçlar vermemesine rağmen, kalça ultrasonu ile ilk 6 ayda çok güvenilir sonuçlar elde edebilmektedir. Özellikle zayıf bebeklerde bir yaşına kadar sadece ultrasonografi ile bile takip yapılabilmektedir. Bebeklerde kalça çıkığı resmi renkli doppler ultrason ile görülebilmektedir.

Ultrasonografi cihazı ses dalgaları ile çalıştığı için kesinlikle radyasyon içermemektedir. Bebeğe herhangi bir zararı ve yan etkisi yoktur. Yüksek teknolojiye sahip bir ultrason cihaz ile yeterli süre ayrılarak tecrübeli bir hekim tarafından yapılan ultrasonografi, kalça çıkığının tanısında ilk seçenektir.

”Bebeklerde kalça çıkığı erken tanı konulduğu zaman sakatlık oluşmadan tamamen düzeltilebilen bir rahatsızlıktır. Erken tanı konulmadığı durumlarda ise, cerrahi ile bile tam olarak düzeltilemeyebilir.”

Bu tetkiğe gelirken bebeğiniz için özel bir hazırlık yapmanıza gerek yoktur. İnceleme için asgari şartların olması (Bebeğin karnının tok, altının temiz ve uykusunu almış olması) yeterlidir. Bebek huzurlu olduğu için hekim tarafından rahat bir görüntüleme yapılır hem de daha güvenilir sonuç elde edilir. İnceleme sırasında annenin bebek ile beraber olmasında fayda vardır.

Bebeklerde kalça ultrasonu nasıl çekilir?

Pediatrik pelvik ultrason olarak da bilinen bebeklerde kalça ultrasonu, bebeklerde kalça eklemini ve pelvik bölgeyi görselleştirmek için kullanılan tıbbi bir görüntüleme prosedürüdür. Bu muayene, bebeklerde kalça eklemi ve pelvik bölgenin uygun gelişimini değerlendirmek için yapılır.

Bebeklerde kalça ultrasonu genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç ayda yapılır ve genellikle bebeğin büyümesini ve gelişimini izlemek için düzenli olarak yapılır. Doğmamış bebeğin kalça eklemini ve pelvik bölgesini görselleştirmek için hamilelik sırasında da yapılabilir.

Bir bebeğe kalça ultrasonu yapmak için, bebek bir muayene masasına sırtüstü yerleştirilecektir. Dönüştürücünün ciltle iyi temas kurmasına yardımcı olmak için incelenmekte olan alana şeffaf bir jel uygulanacaktır. Dönüştürücü daha sonra cilde bastırılacak ve kalça eklemi ve pelvik bölgenin görüntülerini elde etmek için incelenen alan üzerinde hareket ettirilecektir.

Prosedür genellikle ağrısızdır ve noninvazivdir. Bununla birlikte, bebek özellikle huysuzsa, rahatlamalarına yardımcı olmak için sakinleştirici verilebilir.

Bebeklerde kalça ultrasonu ne zaman çekilir?

Bebek kalça usg için ideal zaman bebeklerde 2. ayın sonu olarak belirlenmiştir. Açı ölçüm sonuçlarına göre 3. ayda kontroller uygun olur. Geç kalınma durumunda 6. aya kadar yapılabilir.  Önemli olan tanının mümkün olduğunca erken konulması ve tedaviye erken başlamaktır.

Bebek kalça ultrasonu zararlı mı?

Bebek kalça usg ses dalgası kullanıldığı için  bebeklerde herhangi bir zarar oluşturmamaktadır. Zaten zararsız olduğu için tarama yöntemi olarak rutin uygulama yöntemidir.

Genel olarak, bebek kalça ultrasonu güvenli ve invazif olmayan bir tıbbi görüntüleme prosedürü olarak kabul edilir. İyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz, bu nedenle X-ray veya CT taramaları ile aynı riskleri taşımaz.

İşlem sırasında cilde bir dönüştürücü yerleştirilir ve kalça eklemi ve pelvik bölgenin görüntülerini elde etmek için incelenen alan üzerinde hareket ettirilir. Dönüştürücü, vücudun içinin görüntülerini üreten yüksek frekanslı ses dalgaları gönderir ve alır. Prosedürle ilişkili herhangi bir ağrı yoktur ve genellikle bebekler tarafından iyi tolere edilir.

Bununla birlikte, herhangi bir tıbbi prosedürde olduğu gibi, dikkate alınması gereken potansiyel riskler vardır;

  • Cilde uygulanan jele alerjik reaksiyonlar
  • Dönüştürücüden kaynaklı cilt tahrişi veya döküntü
  • Bebeğin pozisyonu veya hareketinden dolayı net görüntüler elde etmede zorluk

Bebek kalça ultrasonu fiyat 2022?

Bebek kalça ultrasonu fiyatı diğer ultrason fiyatları ile mukayese edildiğinde daha uygundur.

Sık Sorulan Sorular

Yenidoğan kalça ultrasonu yapılır mı?

Yenidoğan döneminde genellikle yapılması önerilmemek ile birlikte bu duruma takip eden doktorun karar vermesi uygun olacaktır.

Bebeklerde kalça ultrasonu alfa beta değerleri?

Bebek kalça usg sırasında belirli açı ölçümleri yapılmaktadır.  Bu açı ölçümleri sonucunda elde edilen bilgiler ilgili doktor için rapor olarak hazırlanmaktadır.

Bebek kalça ultrasonu sırasında, kalça ekleminin gelişimini değerlendirmek için alfa açısı ve beta açısı ölçülebilir. Bu ölçümler, kalça ekleminin düzgün gelişmediği bir durum olan gelişimsel displazi açısından kalça eklemini değerlendirmek için kullanılır.

Alfa açısı, femur başının tepesinden (uyluk kemiğinin üstü) asetabulumun merkezine (kalça eklemi soketi) bir çizgi çizilerek ölçülür. Asetabulumun merkezinden asetabulumun dış kenarına ikinci bir çizgi çizilir. Bu iki çizginin oluşturduğu açı alfa açısıdır. Normal bir alfa açısı 60 ila 120 derece arasındadır.

Beta açısı, femur başı merkezinden asetabulum merkezine doğru bir çizgi çekilerek ölçülür. Asetabulumun merkezinden asetabulumun dış kenarına ikinci bir çizgi çizilir. Bu iki doğrunun oluşturduğu açı beta açısıdır. Normal bir beta açısı 20 ila 40 derece arasındadır.

Alfa açısı veya beta açısı normal aralığın dışındaysa, kalçanın gelişimsel displazisini gösterebilir. Teşhisi doğrulamak için röntgen veya BT taraması gibi ek testler gerekebilir.

Kalça ultrasonografisi ne zamana kadar yapılır?

Genellikle çocuklarda 2. ay bitimine kadar yapılmakla birlikte (genellikle 6-8.haftada)  bebek kalça çıkığı şüphesi olması durumunda ve tedavi etkinliğini değerlendirmek için daha ileri ki aylarda da yapılabilir.

Bebeklerde kalça ultrasonofragisi nerede yapılır?

Bebek kalça ultrasonu randevu için radyoloji kliniklerini veya ortopedi kliniklerini aramak gerekir

Bebek kalça ultrasonu hangi bölüm bakar?

Kalça ultrasonografisini radyoloji uzman doktorları tarafından veya ortopedi uzman doktorları tarafından yapılmaktadır. Ayrıntılı ultrason yaptırdığınız radyoloji uzmanı da doğum sonrası 8. hafta civarında bebek kalça ultrasonunu yapabilir.

Yenidoğan kalça ultrasonu görüntüsü kliniğinizde veriliyor mu?

Kliniğimizde yenidoğan kalça ultrasonu sırasında elde edilen açılar ve bunlara ait tüm görüntüler raporlanarak fotoğraflar hastalara verilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz