Transvajinal Ultrason

Vajinal ultrason aleti kaç cm olur?

Vajinal ultrason aleti vajinanın girişinden 6-8 cm kadar ileri yerleşerek vajinal ultrason görüntülerini alır.

Transvajinal Ultrason Nedir?

Transvajinal ultrason, kadın üreme organlarının iç taramasıdır. Pelvik bölgedeki organların görüntülenebilmesi için vajinaya ultrason probunun yerleştirilmesi ile incelenir.

Tampondan biraz daha kalın olan ultrason probu ile vajinanın içinden pelvis bölgesindeki organlara bakılarak vajinal ultrason görüntüleri elde edilir. Bu inceleme, karın bölgesine jel sürülerek pelvik bölgesinde ultrason probu gezdirilerek yapılan karın ultrasonundan farklıdır.

Transvajinal kelimesi ‘’vajina yoluyla’’ manasına gelir.

Transvajinal Ultrason Neden Yapılır?

Pelvik ağrı veya anormal kanama gibi semptomlara neden olan durumları teşhis etmek için vajinal ultrason istenilebilir. Bu ultrason yöntemi ile pelvik muayene sırasında teşhise yol açabilecek anormallikler hakkında daha fazla bilgi elde edilebilir. Bu ultrason yöntemi gebelik takibi için de kullanılabilir. Hangi durumlarda bu inceleme yapılır;

  • Erken gebelik değerlendirmesinde
  • Pelvikte ağrı olduğunda
  • Anormal kanamalarda
  • Miyom (rahim kas tümörleri şüphesinde)
  • Polip oluşumlarında
  • Yumurtalık kistleri veya tümör tespitlerinde
  • İnfertilite kontrollerinde

Bunların dışında hamilelik sürecinde Kadın Doğum Uzmanı aşağıda yer alan işlemler içinde vajinal ultrasonografi isteyebilir;

  • Fetüsün kalp atışlarını kontrol için
  • Plasentanın durumunu değerlendirmek için
  • Ektopik gebelik olup olmadığını kontrol için
  • Gebelik kaybı riski daha yüksek olan gebelikler için

Vajinal Ultrason Nasıl Yapılır?

İşlem öncesi özel bir hazırlığa ihtiyaç duyulmaz. İdrara sıkışık olmaya gerek yoktur. Mesanin boş olmasında fayda vardır.

”Adetliyken Vajinal Ultrason yapılabilir. Ek olarak, kadın hastalıklarının değerlendirilmesinde avantaj da sağlayabilir. Ultrason yapılırken tampon varsa, çıkartılmalıdır.”

Vajinal ultrason acıtır mı?

”Vajinal ultrason ağrılı değildir. Önce vajinal ultrason aleti probu bir kılıf ve kayganlaştırıcı jel ile kaplanır. Sonra yavaşça vajinaya yaklaşık 6-8 cm derinliğe kadar yerleştirir. Bu aşamada hafif baskı ve hastada rahatsızlık hissi oluşabilir.”

Bu görüntüleme yönteminin herhangi bir zararı yoktur. İncelemeden sonra günlük normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Testten sonra jelden kaynaklı hafif bir vajinal akıntı fark edebilirsiniz, ancak bu genellikle 1 gün içerisinde kendiliğinden durur.

Bu inceleme ağrı olmaz, radyasyon içermez ve son derece güvenlidir.

Vajinal ultrasonda neler görülür?

Bu ultrason işleminde; Vajina, Rahim ağzı, Rahim fallop tüpleri, Yumurtalıklar detaylı olarak incelenebilir.

Bunların dışında yine;

  • Yumurtalıkların ve uterusun şekli, konumu ve boyutu
  • Serviksin kalınlığı ve uzunluğu
  • Pelvisteki organlardan kan akışı
  • Mesanenin şekli ve herhangi bir değişiklik
  • Mesanenin yakınında veya içinde sıvıların kalınlığı ve varlığı
  • Fallop tüpleri
  • Myometrium rahim kas dokusu
  • Endometriyum

İncelemelerinde kullanılır.

Hamilelikte vajinal ultrason ne zaman yapılır?

Yapılması gereken belirli bir tarih olmamakla beraber, gebelik takip süresinde Kadın Doğum uzmanı gerekli gördüğü haftalarda yapılabilir.

İşlem öncesinde hazırlık nasıl olmalıdır?

İnceleme öncesinde önlük giymeniz gerekebilir. Daha sonra bir muayene masasına sırtüstü uzandıktan sonra, Bacaklarınızın arasından vajinaya ultrason probu yerleştirilir.

Vajinal ultrason aleti bir tampondan biraz daha büyük ve özellikle vajinaya rahatça oturacak şekilde pürüzsüz ve ince bir alettir. Probun üzerine jel sürülür. Pelvisin içinde yavaşça hareket ettirilerek iç organlardan yansıyan ve bilgi aktaran ses dalgaları üretir.

Ultrason ekranında görüntü oluşturmak ve farklı alanları odak noktasına getirmek için Radyoloji uzmanı probu döndürür ve bilgileri doğrudan bir ekrana iletir.

Muayene sırasında sizlerde ekranda pelvik (alt karın) bölgenizin içini gösteren görüntüleri görebilirsiniz.

Vajinal ultrason zararlı mı?

Herhangi bir riski ve zararı yoktur. Görüntüler ses dalgalarını kullanılarak elde edildiği için radyasyon içermez . Hamileyseniz, anne karnında bebek için herhangi bir risk yoktur.

Transvajinal Ultrasonografi Fiyatları?

Bu incelemede ultrason fiyatları radyoloji uzmanının tecrübesi, kullanılan cihazın teknolojisi ve görüntüleme merkezinin yetkinliklerine göre farklılık gösterse de fiyatlar yaklaşık olarak aynı düzeydedir.

İnceleme ne kadar sürer?

İnceleme 15-30 dakika arasında tamamlanır.

”Hamileyseniz, anormal derecede düşük yerleşimli bir plasentaya sahipseniz ve vajinal kanama yaşıyorsanız, kanamayı daha da kötüleştirebileceğinden dolayı transvajinal usg yaptırmanız önerilmez.”

Vajinal ultrason aleti hijyenik mı?

Her uygulamada proba tek kullanımlı kılıf takıldığı için son derece hijyeniktir.

Bu incelemenin gebeliğe zararı olur mu?

Bu incelemenin anne karnındaki bebeğe veya gebelik kaybına neden olabileceğine dair bir kanıt yoktur.

Ultrason sonrası kanama fark edilirse, bunun nedeni kanın vajinada daha yüksek bir yerde toplanması ve dönüştürücünün kanın bulunduğu yere değmesinden kaynaklı olabilir.

Gebeliğin ilk 11-12. haftasında hekim tarafından ihtiyaç duyulursa bu inceleme yapılabilir.

Bu inceleme pelvik ultrason ile aynı mıdır?

Birbirinden farklı ultrason incelemeleridir. Pelvik ultrason pelvis bölgesinde yer alan üreme organlarının görüntülerini üreten, invaziv olmayan bir muayenedir. Vajinal ultrason aleti probu, pelvik bölgenin iç organlarının ve yapılarının bir görüntüsünü oluşturmak için ses dalgalarını kullanır.

Karşılaştırıldığında, bir transvajinal muayene, harici bir pelvik ultrasona göre iç organların daha yakından görüntülerini alabilir.

Abdominal Ultrasondan farkı nedir?

Transvajinal usg bazen “endovajinal ultrason” olarak isimlendirilir. İşlem, ultrason probunun karnınızın üzerinde hareket ettirdiği geleneksel karın ultrasonundan farklıdır.

Bu tarama yöntemi, karın ultrasonu ile kıyaslandığında organlarınızın ve pelvik boşluğunuzdaki yumuşak dokunun daha ayrıntılı bir görüntüsünü sağlar. Ancak, vajinal usg yapılamıyorsa abdominal ultrason bir seçenektir.

Alttan muayene kızlık zarına zarar verir mi?

Halk arasında alttan muayene olarak tanımlanan inceleme bazen kızlık zarı kontrolü için kullanılır. Alttan muayenenin kızlık zarına zararı yoktur.

Alttan muayene ile vajinal usg kavramları birbirinden farklıdır. Bu ultrason bakirelerde tercih edilen bir görüntüleme yöntemi değildir.

Bu ultrason yönteminin faydaları nelerdir?

Ultrason probunun vajinaya yerleştirilmesi, pelvik organların çok yakın ve net bir şekilde ultrason görüntülerinin alınmasını sağlar.

Bu incelemeyi kim yapar?

Transvajinal ultrason Ankara da Radyoloji Uzmanı ve Kadın Doğum Uzmanı olan hekimler tarafından yapılabilir.

Vajinal usg nerede yapılır?

Hastane veya özel kliniklerin görüntüleme bölümü olan radyoloji bölümlerinde radyologlar tarafından yapılabilir.

Bu ultrason incelemesi, ultrason ekranındaki görüntülerin net bir şekilde görülebilmesi için yarı karanlık bir ortamda gerçekleştirilir.

Sonuç olarak;

Transvajinal ultrason, herhangi bir riski olmayan, radyasyon içermeyen güvenli bir tarama yöntemidir.

İnceleme sırasında ultason probunun vajinaya yerleştirilmesinden dolayı hastalar hafif bir rahatsızlık hissedebilir ancak bu durum inceleme sonrasında tamamen geçer.

Ultrason incelemesi 15-30 dakika sürebilir ve sonuçlar genellikle uygulama sonrasında radyolog tarafından hastaya iletilir.

Hasta inceleme sırasında aşırı rahatsızlık hissederse, radyoloji uzmanı bunun yerine transabdominal ultrason yapabilir. Bu tarama yönteminde probun vajinaya yerleşimi söz konusu değildir. Belirtilerinize bağlı olarak bazen bir transvajinal usg den önce bir pelvik veya abdominal ultrason da yapılabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz