ensefalomalazi

Ensefalomalazi beyin dokusunun yumuşamasına veya kaybına neden olan ciddi bir beyin hasarı türüdür.

Bu rahatsızlığın nedenleri genellikle beyin enfarktüsü, serebral iskemi, enfeksiyon, kraniyoserebral travma veya başka bir yaralanmadan kaynaklı iltihaplanma veya kanamalarla ilişkilidir.

Ensefalomalazi terimi, beyin dokusunun azalan tutarlılığını veya beyin yumuşamasını daha iyi tanımlamak çok daha kolay olduğundan genellikle kaba patolojik incelemede kullanılır.

Yumuşama, altta yatan nedene bağlı olarak lokalize bir alanda görülebileceği gibi yaygın da olabilir. Beynin hemen hemen her bölümünü etkileyebilir, muhtemelen frontal, oksipital, parietal ve temporal lobun dokularına zarar verebilir. Bu, birkaç motor ve duyusal eksiklikle ortaya çıkabilir.

Beyinde ensefalomalazik alan sebepleri?

Felç

En yaygın nedeni olarak kabul edilen inmeler, ya beyin dokusuna kan gitmemesi ya da bir beyin kan damarının kanaması nedeniyle beyne giden kan akışının kesintiye uğraması nedeniyle meydana gelir.

Oksijenli kan, kan akışı hemen sağlanmazsa hasar görecek veya ölecek olan beyin hücrelerinin işlevi ve bakımı için hayati önem taşır.

Anormal kan birikmesi

Beyindeki kan akışı kesintiye uğradığında ortaya çıkar. Bunun nedeni anormal beyin şişmesi veya beyin hasarına neden olan beyin tümörlerinin çıkarılması olabilir.

Yara dokusu

İnme gibi durumlar nedeniyle beyin dokusunda hasar, yara dokusunun oluşmasına neden olabilir. Bu doku alanı kasılmalara maruz kalır ve sonunda beyinde ensefalomalazik alan oluşturur.

Travmatik beyin hasarı

Kafatasına kuvvet travması, kuvvet yeterince güçlüyse muhtemelen beyin hasarına yol açacaktır. Kafatasına bıçak veya kurşun gibi diğer delici travma biçimleri de bu rahatsızlığın gelişimine yol açabilir.

Diğer nedenler;

  • Beyin dejenerasyonu
  • Beynin bozulması
  • Serebral inme veya enfeksiyon
  • Beyne bloke kan temini
  • Serebral iskemi
  • Beyni enfekte eden kimyasal toksinler salgılayan biyolojik patojenler
  • Leptomeningeal kistler
  • Ameliyat

Ensefalomalazi türleri nelerdir?

Çocuk felci

Serebrokortikal nekroz olarak da bilinen bu nörolojik hastalık, tiamin üretiminin bozulmasından kaynaklanır. Tiamin bir B vitamini ve glikoz metabolizmasında anahtar bir kimyasaldır.

Bir kişi tiamin eksikliği yaşarsa, önemli yan etkilerin ortaya çıkması muhtemeldir. En tehdit edici olanı nörolojik aktivitenin inhibisyonudur.

Polioensefalomalazi, bilgi işlemenin çoğunun gerçekleştiği merkezi sinir sisteminin gri maddesine zarar verir. Konuşma, kas kontrolü, hafıza ve duyusal algı gibi temel işlevler etkilenebilir.

Lökoensefalomalazi

Öncelikle beynin beyaz maddesini etkileyen bir tür ensefalomalazi çeşitidir. Beyaz madde, öncelikle beynin çeşitli bölümleri ve gri beyin dokusu arasındaki iletişimi sağlamaktan sorumludur.

Beyaz cevher, nefes alma, kalp atış hızı, vücut ısısı düzenlemesi ve kan basıncını içeren vücudun istemsiz hareketlerini sürdürmesiyle bilinir. Lökoensefalomalazi gelişimi, bu işlevlerden herhangi birinin bozulmasına neden olabilir.

Üç beyin hasarı seviyesini gösteren üç tip ensefalomalazi vardır.

1- Kırmızı yumuşatma

Genellikle hemorajik inme vakalarında görülür ve beyin dokusunun daha önce olmadığı bölgede kan nedeniyle kırmızılaştığı bölgelerde görülür.

2- Beyaz yumuşatma

Beynin etkilenen bölgesine kan akışının olmaması nedeniyle meydana gelir ve bu bölgeye soluk beyaz veya sarımsı bir görünüm verir. Bu genellikle, beyin hücrelerinin yakın zamanda hasar görmesini veya ölmesini gösteren iskemik hasarın bir işaretidir.

3- Sarı yumuşatma

Travma kurbanlarında yaygın olarak görülen sarı görünen beyin dokusunun görünümü, beynin arterlerinde plak birikiminin göstergesidir.

Ensefalomalazi belirtileri?

Beyinde ensefalomalazik alan herhangi bir hasardan kaynaklı belirti ve semptomlar büyük ölçüde beynin etkilenen bölgesine bağlı olacaktır.

Bu, vücudun bir tarafındaki işlevin azalmasına veya hatta ağrı ve sıcaklık duyusunun kaybına yol açabilir.

Bununla birlikte, bu rahatsızlığın erken belirtileri, beyin hasarının alanı ne olursa olsun benzer şekilde ortaya çıkabilir.

Belirtiler şu şekilde olabilir;

  • Şiddetli baş ağrısı
  • Baş döndürme hissi ve vertigo
  • Ön lob etkilenirse hafıza kaybı ve ruh hali değişimleri
  • Sakarlık ve azalan koordinasyon
  • Kalıcı veya geçici olabilen görme bozukluğu
  • Aşırı uyuşukluk

Belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve genellikle hasarın ciddiyetine ve boyutuna bağlı olarak benzersiz şekillerde ortaya çıkar.

Aşırı vakalarda, beyin yumuşatma alanına bağlı olarak potansiyel olarak terminal komaya bile yol açabilir.

Ensefalomalazi teşhisi?

Genellikle inme veya yaralanma gibi beyinde belirli bir yaralanma meydana geldikten sonra teşhis edilir. Varlığını doğrulamak için çeşitli görüntüleme testleri istenecektir.

Görüntüleme testlerinden bazıları;

Bilgisayarlı tomografi (BT): Yumuşak beyin dokusunu görselleştirmenin iyi bir yolu olan invazif olmayan bir görüntüleme testidir. Beynin farklı açılardan bir dizi röntgen görüntüsü alınarak yapılır.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Beynin en ayrıntılı görüntülerini ürettiği düşünülen başka bir invaziv olmayan görüntüleme testidir.

Emar görüntüleme vücudun iç yapılarının bir görüntüsünü oluşturmak için güçlü radyo dalgaları ve manyetik alanlar kullanır.

Ensefalomalazi tedavisi?

Beyin dokusu rejeneratif değildir, yani bir kez gittiğinde, hasar gördükten sonra kendini yeniden inşa edemediği için sonsuza dek yok olur.

Bu nedenle beyin çok önemli kabul edilir. Bu, daha fazla hasarı azaltmak veya ilk etapta oluşmasını önlemek için beyin hasarı tedavisinin birincil odağını oluşturur.

Tedavisi işlemleri;

  • Beyin dokusunda bu değişikliklere yol açan altta yatan koşulların belirlenmesi
  • Şiddetli vakalarda hasarlı beyin dokusunun çıkarılması. Bununla birlikte, bedensel işlevin geri dönüşü garantisi yoktur.
  • Kök hücre tedavisi

Komplikasyonlar?

Bu rahatsızlık son derece ciddi kabul edilir ve beyin araştırmalarında uzmanlaşmış eğitimli bir tıp uzmanının, yani bir nöroloğun derhal ilgilenmesini gerektirir.

Tedavi edilmezse bu rahatsızlığın komplikasyonları arasında fonksiyonel yetersizlik, nöbetler, koma ve hatta ölüm sayılabilir.

Ne yazık ki, bu hastalığı önlemenin pratik bir yolu yoktur, çünkü tam olarak ne zaman şiddetli kafa travması geçirebileceğinizi veya ne zaman inme olacağını bilmek mümkün değildir.