koroid pleksus kisti

Koroid pleksus kisti, bebeğin beyin omurilik sıvısı üreten yapılarından biri olan koroid pleksusunun içinde oluşan sıvı dolu bir kisttir. Bu durum doğum öncesi ultrasonografik tarama sırasında tespit edilebilir.

Çoğu zaman koroid pleksus kistleri, bebeklerin sağlıklı bir şekilde doğmasını engellemez ve kendiliğinden kaybolur. Ancak, bazı durumlarda koroid pleksus kistleri nedeniyle bebeğin gelişimi etkilenebilir ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Koroid pleksus kisti nedir?

Koroid pleksus beyinde lateral ventriküllerin (yan odacıklar)  içinde yer alan beyin omurilik sıvısı üreten yapılardır.

Bebek beyninde kist, yaklaşık 6-7. haftada hızlıca büyümeye başlayıp, 9.haftada lateral (yan) ventriküllerin %75’ini doldurur hale gelirler.

Erişkin boyutuna 20. hafta civarında ulaşır. Hamileliğin ilerleyen haftalarında bebeğin beyni büyüdükçe bu sıvı beyin odacıklarının sadece ön arka ve yan kısımlarında görülmeye başlar.

Koroid pleksus kisti koroid pleksus içinde, beyin omurilik sıvısının birikmesiyle oluşan oval veya yuvarlak kistik yapılardır. Ultrasonda koroid kistleri, küçük, genellikle 1 cm den küçük, sınırları iyi ayırt edilebilen içi sıvı dolu oluşumlar olarak görülürler. Tek taraflı tek ya da çift taraflı bölünmüş ve birden fazla kist görünümüne kadar değişen çeşitlikte görünebilirler.

Beynimizde var olan bir sıvının, kitle görünümünü almış olması (genellikle gebeliğin 17. veya 18. haftasında görülmeye başlar) gebelik ilerledikçe, yaklaşık 28. hafta civarında tamamen kaybolur. Koroid pleksus içinde bir nöron hücresi ve bir sinir bağlantısı yoktur.

Koroid pleksus kistleri 2.trimesterda (gebeliğin 2. üç aylık döneminde) sıklıkla detaylı ultrasonda görülürler. Başka merkezi sinir sistemi ya da merkezi sinir sistemi dışı anomali olmayan ya da kromozom anomali görülmesi açısından risk faktörü olmayan bebeklerde, sadece koroid pleksus kisti görülmesi şekli ve büyüklüğünden bağımsız olarak normal varyantı yani normalin başka bir formu olarak düşünülebilir.

”Hiç bir başka anomalisi olmayan, ayrıntılı ultrasonda tek saptanan anormal görünümün bebek beyninde kist olması normal olarak değerlendirilip, bebekte patolojik bir problem olduğunu akla getirmez.”

Zaten gebeliğin son 3 ayına girildiğinde sıklıkla koroid pleksuslar kaybolur. Hala görülmeye devam eden kistler ise sıklıkla belirti vermez ve iyi huylu olarak kabul edilirler.

Bebekte koroid pleksus kisti geçmezse ne olur?

Bazı durumlarda kistlerdeki gerileme 32. haftaya kadar uzayabilir ancak bu durum çok nadir olarak görülür. Ayrıntılı ultrason ile bebeğinizin diğer organlarında ek hiçbir anomali saptanmaz ise, tek başına bu kistin klinik bir önemi kalmaz. Gebeliğin ilerleyen haftalarında bebek beyninde kist gerileyecek ve bebeğinizin zekâ gelişimine hiçbir zararı olmayacaktır.

Bu kistinin tek başına varlığı durumunda anne karnından sıvı alınması gibi ileri kromozon analizi testleri yapmaya gerek yoktur. İkili yada dörtlü test sonucunuz iyiyse, ayrıntılı ultrasonda bebeğin beyninde kist harici bir anomali saptanmadıysa bebeğin kromozom anomalisi olma ihtimalini artırmaz.

Koroid pleksus kisti bebekte sık görülen bir durumdur ve genellikle kendiliğinden düzelir. Kistlerin çoğu küçüktür ve herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu nedenle, birçok durumda, bebekteki koroid pleksus kisti sadece rutin prenatal ultrason taramaları sırasında fark edilir.

Eğer koroid pleksus kisti doğumda hala mevcut ise, bu genellikle endişe verici bir durum değildir. Ancak, bazı durumlarda, koroid pleksus kisti bebekteki diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir. Bu nedenle, doktorlar genellikle bebekteki koroid pleksus kistinin boyutuna, sayısına ve diğer faktörlere bakarak değerlendirme yaparlar.

Bebekteki koroid pleksus kisti genellikle kendiliğinden düzelir ve bebekte herhangi bir kalıcı soruna neden olmaz. Ancak bazı durumlarda, kistin büyümesi veya diğer sağlık sorunları ile ilişkili olması nedeniyle cerrahi müdahale gerekebilir. Bu nedenle, bebekte koroid pleksus kisti olan ebeveynler, doktorlarıyla düzenli olarak takip yapmalı ve tavsiyelerine uymalıdırlar.

Koroid pleksus kisti neden olur?

Anne karnında bebeğin kafasında kist oluşmasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında genetik faktörler, enfeksiyonlar, doğum öncesi travmalar ve diğer tıbbi durumlar yer alır.

Beyindeki kistlerin çoğu, fetal beyin gelişimi sırasında ortaya çıkan anormallikler nedeniyle oluşur. Bebeğin beynindeki sinir hücreleri ve kan damarları normal olarak gelişmez ve sinir hücreleri arasında boşluklar veya sıvı dolu keseler oluşur. Bu keseler kist olarak adlandırılır ve bebeğin kafasında veya beyinde görüntülenebilir.

Bunun yanı sıra, anne karnındaki enfeksiyonlar, bebeğin beyin gelişimini etkileyebilir ve kistlerin oluşmasına neden olabilir. Ayrıca, doğum öncesi travmalar, bebeğin kafasında kistlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Diğer tıbbi durumlar da, bebeğin kafasında kist oluşmasına neden olabilir. Bunlar arasında hidrosefali (beyin omurilik sıvısının birikmesi), Arnold-Chiari anomalisi (beyin sapının alt kısmındaki anormallikler), Dandy-Walker sendromu (beyin sıvısı drenajını etkileyen bir anormallik) ve diğer nörolojik bozukluklar yer alabilir.

Bu nedenlerin herhangi biri, anne karnında bebeğin kafasında kist oluşmasına neden olabilir. Kistler genellikle teşhis edildikten sonra, bir uzman tarafından yakından takip edilir ve gerektiğinde tedavi edilir.

Koroid pleksus kisti bebeğe zarar verir mi?

Bebek beyninde koroid pleksus kisti görülünce hemen telaşa kapılmamak gerekir. Bu durum tahmin edildiği gibi endişe edilecek, korkulacak bir durum değildir. Bebeğin beyninde kist için pek çok kaynakta normalin bir değişik formu olarak söz edilir ve çoğu zaman hastalık olarak bile bahsedilmez.

Koroid pleksus bir hastalık değil, bir bulgudur. Çok ender durumlarda doğum sonrası bebeklik döneminde 1cm’den daha küçük formda kalabilir. Bu kist bebeğin beyninde kaldığı sürece bebeğe zarar verir mi gibi sorular akla gelebilir. Koroid pleksus kisti varlığı, bebeğin beyin ve zeka gelişiminde herhangi bir olumsuz etki oluşturmaz.

koroid pleksus kisti

Sık Sorulan Sorular

Koroid pleksus kisti tehlikeli midir?

Koroid pleksus kisti genellikle iyi huylu bir tümördür ve nadiren kanserli olabilir. Ancak, kist çok büyükse, çevre dokulara baskı yapabilir ve bu da baş ağrısı, görme bozukluğu, nöbetler ve diğer semptomlara neden olabilir. Ayrıca, bazı durumlarda kistin içinde bir kanama olabilir.

Koroid pleksus kisti tehlikeli olabilir, ancak herhangi bir kistin tehlikeli olup olmadığına karar vermek için birçok faktörü dikkate almak gerekir. Kistin büyüklüğü, yerleşimi ve semptomların şiddeti gibi faktörlerin hepsi bir arada değerlendirilmelidir.

Koroid pleksus kisti ile doğan bebek sağlıklı yaşar mı?

Koroid pleksus kisti genellikle bebeğin doğum öncesi ultrasonografisi sırasında tesadüfen tespit edilebilir. Çoğu durumda, koroid pleksus kisti bebeğin sağlığına zarar vermez ve bebek sağlıklı bir şekilde doğabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda kistler büyüyebilir ve çevredeki dokulara baskı yapabilir, bu da çeşitli semptomlara neden olabilir. Ayrıca, bazı durumlarda kistlerde kanama olabilir.

Koroid pleksus kisti ile doğan bebeklerin çoğu sağlıklı bir şekilde büyür ve gelişirler. Ancak, kist büyükse veya diğer sağlık sorunları varsa, bebeklerin gelişimi etkilenebilir. Bu nedenle, bir koroid pleksus kisti teşhisi konmuşsa, doktorlar bebeğin gelişimini yakından takip ederler ve gerektiğinde tedavi planı yaparlar.

Tedavi gerektirmeyen küçük koroid pleksus kistleri sıklıkla kendiliğinden küçülür ve kaybolur. Tedavi gerektiren durumlarda, cerrahi müdahale veya diğer tedaviler kullanılabilir.

Özetle, koroid pleksus kisti ile doğan bebekler genellikle sağlıklı bir şekilde yaşarlar. Ancak, her durum farklıdır ve kistin büyüklüğü, semptomlar ve diğer faktörler dikkate alınarak doktorlar tarafından değerlendirilmelidir.

Yenidoğanda Koroid pleksus kisti görülme sıklığı nedir?

Anne karnında bebek beyninde kist görülme olasılığı yaklaşık %2 civarındadır.

Koroid pleksus kisti tespit edilince ne yapmalıyız?

Koroid pleksus kisti tespit edildiğinde, ilk adım olarak, gebelik takibi perinatolog tarafından ultrason taraması sonucu kistin boyutu ve yerleşim yeri hakkında bilgi verilir. Eğer kist çok küçükse, genellikle hiçbir tedavi gerektirmez ve sadece düzenli takip edilir.

Ancak, kistin boyutu büyük veya başka bir soruna neden olabileceği düşünülüyorsa, doktorlar ileri tetkikler yapabilir. Bu tetkikler arasında, amniyosentez veya koryon villus örneklemesi gibi invaziv testler, fetal manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya Doppler ultrason gibi daha ileri görüntüleme yöntemleri yer alabilir.

Eğer koroid pleksus kisti, doğumdan sonra hala mevcutsa, bebek düzenli olarak takip edilir. Kistin boyutu, yerleşim yeri ve diğer faktörlere göre, doktorlar kistin kendiliğinden kaybolmasını bekleyebilir veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Gebenin ikili ya da dörtlü test sonuçlarına bakılır. Bunlar yoksa yaşa bağlı kromozom anomalisi riski belirlenir. Bunlar sonrasında yüksek riskli grupta değilse ve yapılan ayrıntılı ultrasonda koroid pleksus kistine ek bir anomali saptanmadıysa endişelenecek bir durum söz konusu değildir.

Bu kist gebeliğin ilerleyen aylarında genellikle kendiliğinden gerileyip kaybolur. Koroid pleksus kistinin tek başına varlığı bebekte down sendromu gibi kromozom anomalisi olma ihtimalini artırmaz.

Ancak, Detaylı Ultrason incelemesinde Koroid Pleksus Kisti varlığı şüphesinde özellikle el, kol, ayak ve kalpte olabilecek diğer bulgular detaylı incelenmelidir.

Koroid pleksus kisti ve kalpte parlaklık ilişkili midir?

Koroid pleksus kisti ve kalp parlaklığı arasında bir ilişki yoktur. Bunlar farklı yapılar ve farklı sağlık sorunlarıdır.

Koroid pleksus kisti, bebeğin beyin ventriküllerindeki koroid pleksus dokusunda oluşan bir kisttir, kalp parlaklığı ise kalp atışlarının hızlandığı veya kalbin normal ritminden farklı çalıştığı durumlarda hissedilebilir.

Her ikisi de ayrı sağlık sorunlarıdır ve birbirleriyle doğrudan ilişkili değillerdir. Ancak, her iki durum da bebeklerde doğum öncesi ultrason muayenesi sırasında tespit edilebilir ve bu nedenle birbirleriyle aynı tarama sırasında tespit edilebilirler.

Sonuç olarak;

”Anne karnındaki bebeklerde başka herhangi bir anomalinin eşlik etmediği koroid pleksus kisti 2. trimester dediğimiz, gebeliğin ikinci üç aylık periyodunda sıklıkla görülür ve 28 ile 32. hafta civarında da tamamen geriler.”

Anne adaylarının bebeklerinin beyninde tek başına saptanan koroid pleksus kisti konusunda endişelenmelerini gerektirecek bir durum söz konusu değildir.