mamografi çekimi

Mamografi çekimi bazı hastalar için acı vericidir. Kısa bir işlemdir ve verdiği rahatsızlık uzun süreli değildir.

Mamografi çektirenlerin yorumları genellikle sadece göğüs dokusundaki sıkıştırma nedeniyle biraz acı olduğu yönündedir.

Hastanın hissedebileceği ağrı düzeyi birkaç faktöre bağlıdır;

  • Göğüslerinizin büyüklüğü ve yoğunluğu,
  • Göğüslerinizin ne kadar sıkıştırılması gerektiği,
  • Adet olmak üzereyseniz veya adet görüyorsanız (bu durumda göğüsleriniz daha hassas ve hassas olabilir).
  • Uygulamayı yapan kişinin tecrübesi,

Mamografi önemli bir meme kanseri tarama ve teşhis aracıdır. Düşük dozlu X-ışınları kullanılarak memenizdeki anormal (genellikle kanserli olmayan veya iyi huylu) alanları veya dokuları gösterebilirler. Semptomlarınız ortaya çıkmadan kanserin saptanmasına yardımcı olabilir.

Mamografi nedir?

Meme dokusunun düşük dozlu bir röntgeni olarak tanımlanabilir. Semptomlar gelişmeden önce meme kanserinin erken belirtilerini aramak kullanır. Buna tarama mamografisi denir.

Ayrıca yumru, ağrı, meme başı akıntısı veya meme derisi değişiklikleri gibi yeni bir semptom oluşursa sıkıntıyı anlayabilmek için mamografi kullanır. Buna teşhis mamografisi denir.

Meme kanseri kadınları etkileyen en yaygın kanserdir ve dünyadaki tüm yeni kanser teşhislerinin %14’ünü temsil eder.

Bu incelemedeki bulguların çoğu iyi huylu yani kanserli değildir. Aslında, bir mamografiden sonra ek testlere ihtiyaç duyan 10 kişiden 1’inden daha az kişide kanser teşhisi koyulur.

Düzenli klinik muayeneler ve aylık kendi kendine meme muayenesi yapmak meme kanserinin erken teşhisinde önemli bir unsurdur.

40 yaşından sonra yılda 1 defa bu incelemeyi yaptırmak önemlidir. Ulusal Kanser Enstitüsüne göre meme kanseri cilt kanserinden sonra kadınlar arasında en yaygın ikinci kanserdir.

Mamografi nasıl çekilir?

Mamografi çekimi göğüs dokusunun yapısını görebilmek için tasarlanmış bir X-ışını makinesi kullanılır. Makine, X ışınlarını kemiklerinize bakmak için kullanılan X ışınlarından daha düşük dozlarda çeker.

İşlem sırasında, göğsünüzü X-ray makinesine bağlı bir destek plakasına yerleştirirsiniz. Daha sonra uygulamayı yapacak kişi, kürek adı verilen paralel bir plaka ile göğsünüzü sıkar. Makine, göğsünüzden geçerek karşı tarafta bulunan bir dedektöre X-ışınları üretir. Dedektör, dijital bir görüntü oluşturmak için elektronik sinyalleri bir bilgisayara iletir. Bu görüntülere mamografi (mamogram) denir.

İşlem sırasında cihazın göğsünüzü sabit tutması ve X-ışınlarının bulanık görünmesine neden olabilecek hareketi en aza indirmek için memeye kompresyon gereklidir. Kompresyon aynı zamanda göğsünüzün şeklini eşitler.

Böylece X-ışınları dedektöre ulaşmak için daha kısa bir yoldan gidebilir. Bu durum, daha düşük bir radyasyon dozu sağlar ve görüntünün kalitesini artırır.

Mamografi sonucu?

İşlem sonrasında birkaç gün içerisinde sonuç hakkında temel bilgiler ve anlaşılması kolay bir rapor alırsınız.

Radyologlar, tarama ve tanısal incelemede bulgularını tanımlamak için Meme Görüntüleme Raporlama ve Veri Sistemi (BI-RADS) adı verilen standart bir tıbbi raporlama sistemi kullanır. Bu sistem, sonuçları 0’dan 6’ya kadar numaralandırılmış kategorilere ayırır.

BI-RADS kategorisiTanımAçıklama
0EksikBu sonuç, radyoloğun olası bir anormal alan görmüş olabileceği, ancak bunu değerlendirmek için tanısal mamografi veya ultrason gibi özel görüntülere ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Bu sonuç aynı zamanda radyoloğun, bölgede zaman içinde değişiklik olup olmadığını görmek için en yeni mamografinizi daha eski olanlarla karşılaştırmak istediği anlamına da gelebilir.
1NegatifBu sonuç, radyoloğun bildirecek önemli bir anormallik bulmadığı anlamına gelir. Göğüslerinizde herhangi bir kitle, çarpık yapı veya şüpheli kireçlenme yoktur. Bu durumda negatif, anormal alan veya bulgu olmadığı anlamına gelir.
2İyi huylu (kanserli olmayan) bulguBu sonuç, radyoloğun memenizde iyi huylu kalsifikasyonlar, kistler, lenf düğümleri veya fibroadenomlar gibi iyi huylu (kanserli olmayan) bir yapı bulduğu anlamına gelir. Radyolog, gelecekteki mamogramlarla karşılaştırırken yardımcı olması için bu bulguyu kaydeder.
3Muhtemelen iyi huylu bulguBu sonuç yalnızca tanısal bir mamografiden sonra verilir. Bu kategorideki bulguların iyi huylu (kanserli olmayan) olma şansı %98’den fazladır. Ancak iyi huylu olduğu kanıtlanmadığından, radyolog zaman içinde değişmediğinden emin olmak için onu izlemek isteyebilir. Muhtemelen altı ay içinde başka bir görüntüye ihtiyacınız olacaktır.
4Şüpheli anormallikBu sonuç yalnızca tanısal bir mamografiden sonra verilir. Bu sonuç bulguların kanser olabileceği, ancak kanser olduğunun garanti edilmediği anlamına gelir. Radyolog daha fazla bilgi almak için meme biyopsisi önerir. Bu kategorideki bulgular çok çeşitli şüphe seviyelerine sahip olabilir ve bazen aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha fazla kategoriye ayrılır:
 
4A: Kanser olma olasılığı düşük olan bulgu (%2’den fazla ama %10’dan fazla olmayan).
4B: Kanser olma olasılığının orta düzeyde olduğu bulgu (%10’dan fazla ancak %50’den fazla olmayan).
4C: Kanser olma olasılığı yüksek olan bulgu (%50’den fazla ancak %95’ten az).
5Maligniteyi yüksek oranda düşündürürBu sonuç yalnızca tanısal bir mamografiden sonra verilir. “Malignite” terimi, kanserli hücrelerin varlığına karşılık gelir. Bu sonuç, bulguların kanser gibi göründüğü ve kanser olma ihtimalinin en az %95 olduğu anlamına gelir. Radyolog meme biyopsisi yapılmasını şiddetle tavsiye eder.
6Bilinen biyopsi ile kanıtlanmış maligniteRadyologlar bu sonucu yalnızca daha önce biyopsi ile kanser teşhisi konmuş bir mamogramdaki bulgular için kullanırlar.

Mamografi sonuç raporu, meme yoğunluğunuzla ilgili bilgileri de içerecektir; bu, yağ dokusuna kıyasla göğüslerinizde ne kadar lifli ve glandüler doku bulunduğunu gösterir.

Göğüsleriniz ne kadar yoğunsa, mamogramlarda anormal alanları görmek o kadar zor olabilir. Yoğun göğüslere sahip olmak da meme kanseri olma riskinizi artırır.

Mamografi nerede çekilir?

Mamografi cihazı olan ve meme radyolojisi konusunda tecrübeli sağlık personeline sahip görüntüleme merkezlerinde bu işlem gerçekleştirilebilir.

Mamografi fiyatları 2022?

Mamografi fiyatları ankara da görüntüleme merkezleri arasında farklılık göstermekle beraber yaklaşık aynı civardadır. Mamografi ücreti görüntülemeyi uygulayacak kişinin tecrübesi, cihazın teknolojik yeniliği ve raporu okuyacak olan hekimin tecrübesi ile de ilişkilidir.

Yıllık çekim için her yıl aynı görüntüleme merkezini kullanmanın artıları olabilir. Bu durum sonuçları yıldan yıla karşılaştırmayı kolaylaştırır. Yeni bir görüntüleme merkezine ilk kez gidiyorsanız ve daha önce çektirdiyseniz, eski görüntüleri yanınızda götürebilirsiniz.

Mamografi için hangi bölüme gidilir?

Bir radyoloji teknikeri veya bir radyolog mamografi cihazı ile çekimi gerçekleştirebilir. Mamografiyi güvenli ve düzgün bir şekilde gerçekleştirme konusunda özel eğitimleri vardır.

Tecrübeli bir radyolog görüntülerini inceler ve yorumlar.

Kanserli memenin mamografi görüntüsü?

Mamografi sonucu ne zaman çıkar?

Tarama mamografi sonucu hemen çıkar mı çok merak edilir cevabı hayır. Tarama mamografi sonuçları genellikle testten sonraki birkaç hafta içinde çıkar. Sonuçları almak için gereken süre, tarama veya tanısal işlem yaptırıp yaptırmadıklarına göre değişir. Teşhis amaçlı yapılan çekim işlem sonrası hemen verilebilir.

Bir radyolog, genellikle kişinin randevusundan sonraki birkaç gün içinde röntgen görüntülerine bakar ve ardından bulgularını kişinin incelemesini yapan doktoruna gönderir.

Mamografi sonuçları görüntüleme merkezinin yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir.

Mamografi tip c nedir?

Kategori 4’ün kanser ihtimaline göre üç alt kategorisi vardır;

  • 4A, düşük kanser şansı anlamına gelir (yüzde 2 ila 10)
  • 4B, orta derecede kanser şansı anlamına gelir (yüzde 10 ila 50)
  • 4C, yüksek kanser şansı anlamına gelir (yüzde 50 ila 95)

Yoğunluk seviyeleri, Meme Görüntüleme Raporlama ve Veri Sistemi (BI-RADS) adı verilen bir sonuç raporlama sistemi kullanılarak tanımlanır. Yoğunluk seviyeleri, mamogram raporunuza genellikle harfler kullanılarak kaydedilir.

Yoğunluk seviyeleri şöyle açıklanabilir;

A: Neredeyse tamamen yağlı, göğüslerin neredeyse tamamen yağdan oluştuğunu gösterir. Yaklaşık 10 kadından 1’i bu sonuca sahiptir.

B: Dağınık fibroglandüler yoğunluk alanları, bazı dağınık yoğunluk alanları olduğunu gösterir, ancak meme dokusunun çoğunluğu yoğun değildir. 10 kadından yaklaşık 4’ü bu sonuca sahiptir.

C: Heterojen olarak yoğun, bazı alanlarda yoğun olmayan doku olduğunu, ancak meme dokusunun çoğunluğunun yoğun olduğunu gösterir. 10 kadından yaklaşık 4’ü bu sonuca sahiptir.

D: Aşırı yoğun, meme dokusunun neredeyse tamamının yoğun olduğunu gösterir. Yaklaşık 10 kadından 1’i bu sonuca sahiptir.

Mamografi nasıl yapılır?

Aşağıdaki adımları içerir;

  • Belinizin üzerindeki tüm kıyafetleri ve takıları çıkarmanız gerekecektir. Uygulamayı yapacak olan sağlık personeli size giymeniz için önü açık bir hastane önlüğü veya örtü verecektir.
  • Cihazın önünde duracaksınız ve sağlık personeli sizden her seferinde bir memeyi elbisenizden çıkarmanızı isteyecektir. Göğsünüzü bir göğüs destek plakası üzerine yerleştireceksiniz.
  • Radyoloji teknikeri, göğsünüzü destek plakasına sıkıştırmak için plastik bir kürek indirecektir. 3 ila 5 saniyelik kompresyon sürecinde biraz ağrı veya baskı hissedebilirsiniz. Baskıya tahammül edemiyorsanız, sağlık personeline haber verin, onlar da buna göre ayarlayacaktır.
  • Görüntüleme cihazı sıkıştırılmış haldeyken göğsünüzün röntgenini çekecektir.
  • İki memeniz varsa bu işlemi diğer memeniz için tekrarlayacaksınız.
  • Sağlık teknikeri, görüntüleme cihazı ile röntgen çekmeyi bitirdiğinde işlem sona erecektir. Kıyafetlerinizi tekrar giyip, görüntüleme merkezinden ayrılabilirsiniz.

Mamografi mi ultrason mu?

Mamografi genel meme kanseri taraması için en iyi yöntem olarak bilinir. Yoğun meme dokusu veya ailesinde meme kanseri öyküsü olan bazı kadınlar, mamografi yerine meme ultrasonu ihtiyaçları olduğunu düşünse de, çoğu kadın için mamografi daha uygun bir seçenek olacaktır.

Mamogramda de düşük dozda radyasyon kullanılır.

Meme ultrasonu ise yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır ve bunları bir görüntüye dönüştürür. Radyasyon söz konusu değildir. Ses dalgaları, dönüştürücü adı verilen bir çubuk aracılığıyla gönderilir. Plak tutulmaz ve memeler düzleşmez.

Görüntüler de farklıdır. Özellikle bir 3D mamografiniz varsa cihaz  meme etrafında hareket ederken dilimler halinde görüntüler çekerek memenin ayrıntılı bir resmini gösterir.

Sonuç, radyologların anormallikleri tespit etmesine yardımcı olan yaklaşık 300 ayrıntılı görüntüdür ve özellikle yoğun göğüsleri olan kadınlar için yararlıdır.

Mamografi zararları?

En sık görülen riskleri aşırı teşhis, yanlış pozitifler, kaygı ve radyasyon hasarıdır.

Mamografi çekimi ne kadar sürer?

Tarama mamogramları genellikle yaklaşık 15 ila 20 dakika sürer. Gereken ekstra görüntüler nedeniyle tanısal mamogramlar daha uzun sürebilir.

Mamografi sonrası ne yapılmalı?

İnsanlar işlemden sonra normal günlük aktivitelerine devam edebilirler.

Mamografi pozisyonları?

Taramalı mamografi, klinik olarak gizli meme kanserini saptamak için asemptomatik bir kadının muayenesini ifade eder.

Tarama muayenesi, bazen “standart görüntüler” olarak adlandırılan iki meme görüntüsünü içerir: mediolateral oblik ve kraniyokaudal görünüm.

Küçük memede mamografi nasıl çekilir?

Göğüsleriniz küçükse çektirebilir misiniz? Evet. Çekimde küreğe yerleştirilecek bir miktar doku olduğu sürece memenin görüntülerini çeker.

Dijital mamografi nedir?

Dijital çekim kullanım sıklığına bakıldığında ileri ki dönemlerde konvansiyonel çekimin yerini alacaktır. Hem dijital hem de konvansiyonel çekim, göğsünüzün bir görüntüsünü oluşturmak için X ışınlarını kullanır.

Aradaki fark, geleneksel mamografide görüntünün doğrudan film üzerine kaydedilmesi, dijital mamografinin ise bilgisayar dosyası olarak depolanan elektronik bir görüntü sağlamasıdır. Dijital çekim, uygulamayı yapacak kişilerin dosyayı elektronik olarak kaydetmesine ve görüntüleri daha kolay değerlendirip paylaşmasına olanak tanır.

Dijital çekim genellikle her memenin farklı açılardan (tipik olarak yukarıdan aşağıya ve bir yandan diğer yana) çekilmiş en az iki resmini içerir ve iki boyutlu (2B) bir görünüm sağlar.

3 boyutlu mamografi

Dijital meme tomosentezi (DBT) olarak da bilinen 3D mamografi, her memenin bir kez sıkıştırıldığı ve bir makinenin göğsünüz üzerinde bir yay çizerek hareket ederken birkaç düşük dozlu X-ışınları aldığı daha yeni bir türdür.

Daha sonra bir bilgisayar görüntüleri bir araya getirerek göğüs dokularınızı üç boyutlu olarak daha net görmelerini sağlar.

Birçok çalışma, 3D mamografinin düşük dereceli kanserler dahil olmak üzere kanser tespitini artırdığını ve yanlış pozitif oranlarını azalttığını ortaya koymuştur. Bu avantajlar göz önüne alındığında, hem tarama hem de teşhis amaçlı mamogramlar için 3D çekim hızla tercih edilen seçenek haline geliyor.

Mamografi ne zaman çekilir?

Dünyada birçok kuruluş, meme kanseri geliştirme riski olan kadınlar için 40 yaşından itibaren yıllık tarama mamografisi önermektedir. Meme kanserine yakalanma riskiniz yaşlandıkça artar.

Aşağıdaki risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, yıllık tarama çekimi yaptırabilirsiniz;

  • Kişisel meme kanseri öyküsü,
  • Ailede meme veya yumurtalık kanseri öyküsü,
  • Kalıtsal genetik mutasyonlara sahipseniz,
  • Atipik duktal hiperplazi veya lobüler neoplazi gibi bazı iyi huylu (kanserli olmayan) meme hastalıkları,
  • Yoğun göğüsler,

Tarama ile teşhis arasındaki fark nedir?

Tarama, belirtileriniz ortaya çıkmadan önce kanser veya anormal meme dokusu belirtilerinin arandığı rutin (genellikle yıllık) bir mamogramdır.

Tarama, meme kanserinin erken teşhisine yardımcı olur. Erken teşhis, kanserin daha sonraki bir aşamada bulunmasından daha etkili olabilecek erken tedaviye izin verir.

Rutin bir tarama mamogramı genellikle her memenin farklı açılardan, tipik olarak yukarıdan aşağıya ve bir yandan diğer yana çekilmiş en az iki resmini içerir. Göğüs implantlarınız varsa, ek görüntülere ihtiyacınız olacaktır.

Her iki mamogram türü de aynı makineleri kullanırken, tanısal mamografi nokta sıkıştırma, tamamlayıcı açılar veya büyütme görünümleri gibi ek görüntüleme teknikleri kullanır ve çalışma sırasında radyolog tarafından denetlenir.

Mamografi ile kanser anlaşılır mı?

Bu inceleme kanseri tespit etmeye yardımcı olabilir, ancak kanseri teşhis edemezler. Mamogramlar anormal meme dokusu gösterebilirken, memenizdeki anormal bir bölgenin kanser olduğunu kanıtlayamazlar.

Bunun yerine mamogramlar, hekimlerin meme biyopsisi gibi ek testlere ihtiyacınız olup olmadığına karar vermelerine yardımcı olan önemli bir araçtır. Bir meme biyopsisi, dokunun kanserli olup olmadığını belirleyebilir.

Mamografi hangi doktor bakar?

Meme radyolojisi alanında tecrübeli bir radyolog değerlendirmeyi yapacaktır.

Mamografi sonrası ultrason neden istenir?

Bir meme ultrasonu genellikle bir mamografinin veya memenin fizik muayenesi ile bulunan bir sorunun sıvıyla dolu bir kist veya katı bir tümör olup olmadığını öğrenmek için yapılır.

Meme ultrasonu genellikle meme kanseri taraması için yapılmaz. Bunun nedeni, kanserin bazı erken belirtilerini gözden kaçırabilmesidir.

Mamografi sonucu pozitif ne demek?

Bir mamogram şu nedenlerle pozitif çıkabilir: Kalsiyum birikintilerinin veya kalsifikasyonların birikmesi kanser belirtisi olabilir, ancak bunlar genellikle iyi huyludur. Bir kitle kanserli olabilir, ancak iyi huylu bir tümör veya zararsız, sıvı dolu bir cep olan kist de olabilir.

Bu sonuç yalnızca tanısal çekimden sonra verilir.

Bu sonuç bulguların kanser olabileceği, ancak kanser olduğunun garanti edilmediği anlamına gelir. Radyoloji uzmanı daha fazla bilgi almak için genellikle meme biyopsisi önerir.

Riskler?

Bu inceleme memenin görüntülerini üretmek için x-ışınları kullandığından hastalar az miktarda iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalırlar. Çoğu kadın için düzenli olarak bu işlemi çektirmenin yararları bu miktardaki radyasyonun getirdiği risklerden daha ağır basmaktadır.

Örneğin bir mamografi şüpheli bir kitlenin iyi huylu olduğunu ve bu nedenle tedavi edilmesi gerekmediğini ortaya çıkarabilir. Ek olarak, bir tümör kötü huyluysa ve mamografi ile erken yakalanırsa, cerrah onu yayılmadan önce çıkarabilir ve kemoterapi gibi daha agresif bir tedavi gerektirebilir.

Mamografi sonucu negatif veya bening bulgular ne demek?

İyi huylu (kanserli olmayan) bulgudur. Bu aynı zamanda negatif bir test sonucudur (kanser belirtisi yoktur) ancak radyoloji uzmanı memede iyi huylu kalsifikasyonlar, kitleler veya lenf düğümleri gibi kanser olmayan bir bulguyu tanımlayabilir.

Mamografi ne kadar güvenilir?

Doğruluk oranı %85 ila %90’dir. Bu işlemin meme anormalliklerini hissedilecek kadar büyük olmadan tespit etme özelliği vardır.

Ancak hissedebileceğiniz bir kitle mamografide görünmeyebilir. Göğüslerinizi incelerken hissettiğiniz herhangi bir anormallik, hekiminiz tarafından değerlendirilmelidir. Teşhis amaçlı bir çekim önerilebilir.

Mamografi öncesi hazırlık?

İşlem öncesi akılda tutmanız gereken birkaç şey vardır:

Emziriyorsanız, hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız takibinizi yapan hekime durumu bildirmelisiniz. Bunun yerine meme ultrasonu yapılması önerilebilir.

Mamografi adetin kaçıncı günü çekilir merak edilen sorular arasındadır. Adet görüyorsanız, mamografinizi adet görmeden önceki hafta veya adet sırasında planlamamaya çalışın. Göğüsleriniz bu süre zarfında hassas olabilir ve bu da işlemi daha rahatsız edici hale getirebilir.

Göğüs implantlarınız varsa veya yakın zamanda bir aşı olduysanız bu durumu bildirmelisiniz.

Çekim olduğu gün şunları yapabilirsiniz;

Normal rutininizi takip edin, yiyin, için ve normal ilaçlarınızı alın. Deodorant, parfüm, losyon veya vücut pudrası kullanmayın. Bu ürünler, röntgen görüntülerinin doğruluğunu etkileyebilir.

Bazı hastalar çekim gününde elbise yerine üst ve alt giymeyi tercih eder. Görüntüleme için belinizden yukarısı soyunmanız gerekecektir. Giymek için tıbbi bir önlüğünüz veya örtünüz olacaktır.

Mamografi tehlikeli mi?

Mamografi çekimi ile göğüsleriniz az miktarda radyasyona maruz kalır, ancak bu işlemin faydaları radyasyona maruz kalmanın olası zararlarından daha ağır basar.

Hamile olma ihtimaliniz varsa hekiminize bildirin. Mamogramlar hamilelik sırasında genellikle güvenli olsa da, radyologlar genellikle meme kanseri geliştirme riskiniz yoksa tarama mamografisinin ertelenmesini önerir.

Normal mamografi ne anlama geliyor?

Bu durum radyoloji uzmanının göğüslerinizde herhangi bir sorun veya anormal bölge bulmadığı anlamına gelir.

Çekim normalse önerilen zaman aralıklarında görüntü çektirmeye devam etmeniz önemlidir.

Anormal mamogram ne anlama geliyor?

Bir mamografi çekimi bir veya daha fazla şüpheli bölge gösteriyorsa, radyolog muhtemelen ek mamogram görüntüleri, meme ultrasonu veya meme biyopsisi gibi diğer görüntüleme testleri önerecektir.

Göğüs implantları mamogramları etkiler mi?

Silikon veya salin meme implantlarına sahip olmak ve bunun sonucunda oluşan skar dokusu, radyologların meme dokunuzu ve olası sorunları düzenli mamografilerde görmesini zorlaştırır.

Radyologun mümkün olduğu kadar fazla meme dokusu görmesine yardımcı olmak için, implantları olan kişilerde tarama mamogramı sırasında çekilen dört standart görüntüye ek olarak genellikle her memede fazladan iki görüntü çekilir.

İyi bir görüntü için uygulamayı yapan kişi göğüs implantınızı nazikçe göğüs duvarınıza doğru iter, göğsünüzü onun üzerinden öne doğru çeker ve ardından göğsünüzü sıkıştırır. Bu, her memenin ön kısmının daha iyi görüntülenmesini sağlar.

COVID-19 aşısı olduktan sonra mamografi çektirmek için beklemeli miyim?

Hayır, ancak uygulamayı yapacak olan radyoloji teknikerine son aşı dozunuzu ne zaman ve hangi kolda yaptırdığınızı bildirin.

COVID-19 aşısı olan kişilerde aşı yaptırdıkları koldaki koltuk altlarındaki lenf bezlerinde şişlik olabilir. Lenf bezlerinizdeki şişlik, bağışıklık sisteminizin COVID-19’a karşı koruma oluşturduğunun normal bir işareti olsa da, bu şişmenin bir mamografi de görülebilen geçici lenf düğümü büyümesine neden olması mümkündür.