Anne karnında bebek ölümü

Anne karnında 3 aylık bebek ölümü belirtileri genellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında şunlar bulunabilir:

  • Düşük kan basıncı
  • Kanama
  • Bebeğin kalp atışlarının hissedilmemesi veya duyulmaması
  • Bebeğin hareketlerinin azalması veya durması
  • Rahim büyüklüğünde azalma veya durma
  • Su kesesinde veya plasentada anormallikler

Bu belirtiler, bebeğin ölümünün kesin bir kanıtı değildir. Ancak, bu belirtilerden herhangi biri fark edildiğinde, anne doktoruna başvurmalı ve gerekli tıbbi müdahaleyi almalıdır.

Anne karnında bebek ölümü nedir?

Anne karnındaki bebeğin yaşamının sona ermesi durumudur. 20. Gebelik haftasından önceki fetal kayıplar düşük, hamileliğin 20.haftasından sonra bebeğin anne karnında kalp atışı ve hareketinin durması ya da ölü olarak doğması ise anne karnında bebek ölümü olarak değerlendirilir.

Anne karnında bebek ölümü belirtileri ve annenin zehirlenmesi hastalar tarafından çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Anne karınında kalbi duran bebekte fetal ölüm gerçekleşir.

Fetal ölüm tarifi ülkeden ülkeye gebelik haftası ve fetal ağırlığın esas alınmasına göre değişkenlik göstermektedir. Ülkemizde 20. gebelik haftasından sonraki haftalarda gerçekleşen fetüs ölümlerine anne karnında bebek ölümü adı verilir.

20. haftadan önceki fetal kayıplar ise düşük olarak tanımlanır. 20 hafta sonrası gelişen anne karnında kalbi duran bebekte doğum ve ölüm sertifikası düzenlenirken, düşükler için böyle bir düzenlenme yoktur.

Dünya verilerine baktığımızda her 100 gebelikten birinde fetal ölüm görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde bu oranın daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Gebelikte bebek ölümü belirtileri annenin bebek hareketlerini hissetmemesi ve ultrason ile bebeğin kalp atışının ve hareketlerinin olmadığının görülmesidir.

Anne karnında bebek neden ölür?

Anne karnında bebek ölümü, birçok farklı nedene bağlı olabilir. Bunlar arasında, enfeksiyonlar, genetik bozukluklar, plasenta sorunları, erken doğum, doğum kusurları veya gebelik zehirlenmesi gibi faktörler yer alabilir.

Anne karnındaki bebeğin ölümüne neden olan en yaygın faktörler arasında, plasentanın yeterli miktarda besin ve oksijen sağlayamamasıdır. Bu durum, plasentanın konumuna, büyüklüğüne, sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, gebelik süresince ortaya çıkabilecek diğer tıbbi sorunlar da bebeğin ölümüne neden olabilir.

Anne karnındaki bebeğin ölümü, çoğunlukla aniden gerçekleşebilir ve bu nedenle doktorlar, gebelerin gebelikleri boyunca düzenli olarak kontrollerden geçmelerini önerirler. Bu şekilde, herhangi bir sorun erken tespit edilebilir ve tedavi edilebilir, böylece bebeğin sağlığı korunabilir.

Anne kaynaklı hastalıklar, bebek kaynaklı genetik ve doğumsal anomaliler ve göbek bağı kaynaklı problemler nedeniyle anne karnında ani bebek ölümleri olabilmektedir. Risk faktörü olan anne adaylarının gebelik boyunca yakın takip edilmesi, mevcut hastalıklarının kontrolünün sağlanması gibi önlemler bir kısım bebek için iyi sonuçlara sahip olabilir.

Ancak günümüzde halen anne karnında kalbi duran bebeklerin önemli bir kısmının nedeni bilinmemektedir. Dolayısıyla bu grup hastada sonucu değiştirmek pek mümkün olamamaktadır. Gebelerin yakın takip edilip, anne adaylarının bebek hareketlerini iyi takip edip, olumsuz durumlarda hemen doktoruna başvurması büyük önem taşımaktadır.

Anne karnında bebek ölümü %25-60’ında neden bilinmemektedir. Anne karnında ani bebek ölümleri anne, bebek ya da göbek kordonu kaynaklı olabilmektedir.

Anne karnında ölen bebek nasıl alınır?

Anne karnında bebek ölümü kesinleştikten sonra, anne sağlığını tehlikeye atmadan bebeğin alınması gerekmektedir. Bu süreç gebeliğin haftasına göre değişmektedir. Bazı durumlarda düşük, bazı durumlarda ise kürtaj kararı verilebilmektedir. Kanamalı, ağrılı ve anne sağlığını tehlikeye düşürebilecek durumlarda anneyi riske atmadan kürtaj ile hamilelik sonlandırılabilir.

Anne karnında kalbi duran bebek belirtileri?

Anne adaylarının bazılarında gebelik sürecinde anne karnında bebek ölümü gerçekleşebilir ancak erken gebelik dönemlerinde annenin bu durumu anlaması oldukça güçtür. 18-22. haftalar arasında yapılan detaylı ultrason ile bu durum hekim tarafından gözlemlenebilir.

  • Annenin bebek hareketlerini hissetmemesi
  • Karın ağrısı, kasık ağrısı
  • Yüksek ateş ya da enfeksiyon belirtilerinin olması
  • Vajinal kanama

Yukardaki şikayetleri olan gebelerin Ultrason ile değerlendirilmesinde;

  • Bebek kalp atışının duyulmaması
    • Bebek hareketlerinin görülememesi
    • Bebeğin kemik yapılarında üst üste binme (spalding belirtisi), bebeğin anatomik bütünlüğünde bozulma, cilt ödemi, amniyon sıvısında ekojenite görülmesi ile anne karnında bebek ölümü tanısı koyulmuş olur.

Anne karnında bebek ölümü çoğu kez belirtisiz gerçekleşebilir.

Anne karnında bebek ölümü anneyi zehirler mi?

Anne karnındaki bebek ölümü, anneyi doğrudan zehirlemez. Ancak bebeğin ölümü, anne üzerinde ciddi fiziksel ve duygusal etkileri olabilir. Bebeğin ölümü, anne karnındaki diğer faktörlere veya tıbbi sorunlara bağlı olarak oluşabilir. Bu durumda, anne zehirlenme belirtileri göstermez.

Ancak, bebeğin ölümü anne için oldukça zorlu bir durumdur ve bu durumda anne psikolojik olarak etkilenebilir. Anneye yardım etmek için, doktorlar ve diğer sağlık profesyonelleri, anne için destek tedavileri ve danışmanlık sağlayabilirler. Bu, annenin fiziksel ve zihinsel sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.

Anne karnında ölen bebeğin anneyi zehirlemesi 3-4 haftayı geçmişse anneyi olumsuz etkileme durumu olabilir. Bu hastalarda pıhtılaşma sistemlerinde bozulma olup annenin hayati tehlikesi olabilmektedir. Ancak bu nadiren gelişen bir durumdur.

Anne karnında bebek ölümü nasıl anlaşılır?

”Anne karnında bebek ölümü anne karnındaki bebeğin hareketlerinin azalmasıyla, bebek kalp atışlarının duyulmamasıyla anlaşılabilir. Ultrasonografik inceleme ile kalp hareketlerinin olmadığının görülmesiyle anne karnında bebek ölümü tanısı koyulur.”

Anne karnında bebeğin kalbinin durmasının nedenleri?

  • 42. gebelik haftasına kadar doğumun olmaması
  • Annede diyabet, lupus, antifosfolipit sendromu, preeklampsi, eklampsi, hipertansiyon, hemoglinopati gibi hastalıkların olması
  • İleri anne yaşının olması
  • Annede rahim yırtılması, travma olması
  • Çoklu gebelik olması
  • Anne karnındaki bebekte gelişim geriliği, konjenital anomali, genetik anomali ve enfeksiyon olması
  • Plasental hastalıkları (plasenta ayrılması, plasental yetmezlik, kanama…)
  • Rahim duvarında polip veya perde olması
  • Rahim ağzı yetmezliği
  • Bebekte doğuştan kalp hastalığı

Sık Sorulan Sorular

Anne karnında bebeğin kalbi neden durur?

Bebekte doğuştan gelen genetik problemler kaynaklı bebeğin kalbi anne karnında durabilir. Buna ek olarak, bebeğe ihtiyaç duyduğu miktarda kan akımı gitmediği durumlarda da bu durum söz konusu olabilir.

Kordon dolonması, rahim duvarında oluşabilen polipler, miyom, rahimde perde oluşması gibi nedenlerde dolayı yeteri miktarda kan akımı gitmeyebilir.

Hamilelikte anne karnında bebek ölümü risk faktörleri nelerdir?

Hamilelikte bebek ölümü, birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bunların bazıları şunlardır:

1- Anne yaşının genç ya da ileri olması: 20 yaşın altında ve 35 yaşın üzerindeki annelerde bebek ölümü riski daha yüksektir.

2- Sigara kullanımı: Anne tarafından sigara içilmesi, bebeğin sağlığı için zararlıdır ve düşük doğum ağırlığına ve ölü doğuma neden olabilir.

3- Alkol ve uyuşturucu kullanımı: Anne tarafından alkol ve uyuşturucu kullanımı, bebeğin sağlığı için zararlıdır ve bebek ölümü riskini artırır.

4- Beslenme yetersizliği: Anne tarafından yetersiz beslenme, bebeğin gelişimi için zararlıdır ve düşük doğum ağırlığına ve ölü doğuma neden olabilir.

5- Enfeksiyonlar: Anne tarafından geçirilen enfeksiyonlar, bebeğin sağlığı için zararlı olabilir ve bebek ölümüne neden olabilir.

6- Gebelikte hipertansiyon: Anne tarafından hipertansiyon, bebeğin sağlığı için zararlıdır ve düşük doğum ağırlığına ve ölü doğuma neden olabilir.

7- Gebelikte diyabet: Anne tarafından diyabet, bebeğin sağlığı için zararlıdır ve düşük doğum ağırlığına ve ölü doğuma neden olabilir.

8- Bebek anomalileri: Bebeğin doğum öncesi dönemdeki anomalileri de bebek ölümüne neden olabilir.

Bu faktörler bebek ölümü riskini artırabilir, ancak anne ve bebek düzenli olarak takip edilerek ve doğru tedavi planları uygulanarak bu riskler minimize edilebilir.

Anne karnında bebek ölümü tekrarlar mı?

Daha önce ölü doğumu olan anne adaylarının tekrar anne karnında bebek ölümü tekrarlama riski, 2-10 kat fazladır. Bu grup annelerin sonraki gebeliklerinde daha yakın takip edilmeleri gereklidir.

Tekrarlayan anne karnında bebek ölümleri, tıp literatüründe tekrarlayan düşük veya tekrarlayan gebelik kaybı olarak bilinir. Tekrarlama olasılığı birçok faktöre bağlıdır.

Bazı faktörler arasında anne yaşı, tıbbi geçmişi, genetik faktörler, enfeksiyonlar, rahim yapısı, hormon dengesi, diğer hastalıklar, yaşam tarzı faktörleri gibi etkenler sayılabilir.

Eğer tekrarlayan bir düşük veya gebelik kaybı yaşadıysanız, bu durumda bir kadın doğum uzmanı veya jinekologla görüşerek, tekrarlanan gebelik kayıplarını önlemek için yapabileceğiniz öneriler hakkında konuşabilirsiniz. Bunlar arasında hormon tedavisi, kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar veya diğer tedavi yöntemleri yer alabilir.

Ancak bu konuda kesin bir şey söylemek zordur. Her gebelik kendine özeldir ve farklı etkenlerin bir araya gelmesi sonucu gebelik kaybı yaşanabilir. Dolayısıyla, her gebelik bir öncekinden farklıdır ve tekrarlanıp tekrarlanmayacağını kesin bir şekilde öngörmek zordur.

Anne karnında bebeğin öldüğünü nasıl anlarız?

Anne karnında bebeğin öldüğünü söyleyebilmek için bebeğin kalp atışlarının durması gerekir. Bu durum ancak detaylı olarak ultrason incelemesi ile anlaşılabilir. Anne adayı her ne kadar bebeğin hareketlerini hissetmeyerek şüphelense de, bebek hareketlerini hissetmeme durumu her zaman bebeğin kaybı anlamına gelmez.

2 aylık bebek anne karnında neden ölür?

Gebeliğin ilk dönemlerinde anne karnında yaşamını yitirin bebeklerin birçoğu genetik faktörlü olmaktadır. Bunun dışında annenin anatomik yapısında olabilecek problemlerden de kaynaklanabilmektedir.

2 aylık bebek anne karnında öldüğü durumlarda bazen düşük söz konusu olur, düşük olmadığı durumlarda anne sağlığı için bebek anne karnından alınmalıdır.

Anne karnında bebek ölürse anne hisseder mi?

Gebeliğin ilk dönemlerinde bu durumun anne tarafından farkına varılabilmesi çok zordur. İleri gebelik dönemlerinde, hamilelikte bebek ölümü annenin bebeğinin hareketlerini hissetmemeye başlamasıyla anlaşılabilir.

Bu durumda anne karnındaki bebekte problem var demektir. Ultrason incelemesi ile bu durumlar net bir şekilde anlaşılabilir.

Anne karnında bebeğin ölmesi, herhangi bir fiziksel ağrı veya rahatsızlık hissiyle sonuçlanmaz. Ancak, anne duygusal olarak bu durumdan etkilenebilir ve bunu hissedebilir. Anne, bebeğinin ölümünü genellikle ultrason veya diğer tıbbi testlerle öğrenir ve bu haberle şok yaşayabilir, üzüntü ve depresyon hissedebilir.

Bazı anne adayları, bebeğin kaybıyla birlikte, karın bölgesinde boşluk hissi veya bir şeylerin eksikliği hissi yaşayabilirler. Ancak, bunlar genellikle fiziksel hisler değil, daha çok duygusal reaksiyonlardır.

Anne karnında bebeğin kalbi durursa kanama söz konusu olur mu?

Eğer bir fetüsün kalbi anne karnında durursa, kanama olması mümkündür, ancak her zaman olmayabilir. Bunun nedeni, kanamanın, bebeğin kalp atışlarının durmasına ve plasentanın ayrılmasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek bir durum olan “plasenta previa” veya “plasenta abruptio” gibi bir dizi faktöre bağlı olmasıdır.

Plasenta previa, plasentanın uterusun alt kısmında bulunması ve serviks üzerine düşmesi durumudur. Bu durumda, bebeğin kalbi durursa, kanama olabilir çünkü plasenta doğum sırasında açılacak olan servisi kapattığı için kan akışı kesilir.

Plasenta abruptio, plasentanın uterusun duvarından erken kopması durumudur. Bu durumda, bebeğin kalbi durursa, kanama olabilir çünkü plasenta koptuğunda kan damarları açığa çıkar ve kanamaya neden olabilir.

Ancak, bebeğin kalbinin durması durumunda kanama her zaman ortaya çıkmaz. Bazı durumlarda, bebeğin kalbi durduğunda kanama olmadan doğum gerçekleşebilir

Anne karnında ölen bebek kendiliğinden düşer mi?

Anne karnında ölen bir bebeğin düşüp düşmemesi, ölüm nedeni ve gebeliğin hangi aşamasında olduğuna bağlıdır.

Gebeliğin ilk 20 haftasında, düşük yani bebeğin rahimden kendiliğinden düşmesi olasıdır. Ancak, bebeğin ölümü durumunda bile, gebelik ilerledikçe, düşük olması daha az olası hale gelir. Bebek, genellikle doğum kanalından doğum yapana kadar rahimde kalır.

Ancak, gebelik sonlandırılması gerekiyorsa, doktorlar bebeği ve plasentayı çıkarmak için tıbbi müdahale yapabilirler. Bu genellikle vakum aspirasyonu, dilatasyon ve küretaj veya C-seksiyon gibi prosedürleri içerir.

Anne karnında ölen bebek ne kadar durur?

Anne karnında ölen bir bebeğin ne kadar süreyle kalacağına dair kesin bir cevap vermek zordur çünkü bu süre birçok faktöre bağlıdır. Ölüm nedeni, bebeğin büyüklüğü, anne vücudunun tepkisi gibi birçok faktör bu süreyi etkileyebilir.

Ancak genellikle bebeğin anne karnında 1-2 hafta boyunca kalması beklenir. Bunun sebebi ise bebeğin vücudunda başlayan çürüme sürecidir. Bu süreçte bebeğin dokuları yavaş yavaş bozulmaya başlar ve vücut sıvıları toplanmaya başlar.

Anne karnında ölen bebeğin süresi bu genel kuralın dışında da değişebilir. Örneğin, bebeğin ölümü erken aşamada meydana gelmişse veya annenin enfeksiyon veya inflamasyon gibi tıbbi sorunları varsa süre daha kısa olabilir. Ancak, yine de bu konuda kesin bir yanıt vermek için bir doktorun muayenesi ve tıbbi incelemesi gereklidir.

Kaynaklar:

  1. Evaluation of Fetal Death, Patricia J Mattingly, MD, www.medscape.com
  2. Intrauterine Fetal Demise, Mark M. Maslovich; Lori M. Burke,2020, StatPearls [Internet].