fetal eko

Fetal eko nasıl yapılır, ücreti ne kadar ve işlem ne kadar sürer gibi hastalar tarafından çok merak edilen soruların yanıtlarını bu makale bulacaksınız.

Fetal Eko Nedir?

Fetal Eko (ekokardiyografi) anne karnında bebeğin kalp fonsiyonlarını değerlendirmek için ultrason cihazı ile yapılan incelemedir.

Bu işlem ile anne karnındaki bebeğin kalp yapısı ve işlevi daha iyi görülür. Genellikle ikinci trimesterde, 18 ile 24. haftalar arasında yapılır.

Ultrason cihazı ses dalgaları kullandığı için bebeğe herhangi bir zararı olmaz. Ses dalgalarının yansıması sonucu oluşan ve ekrana yansıyan görüntü bebeğinizin kalbinin nasıl oluştuğu ve düzgün çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi verir.

Bundan dolayı gebelikte fetal eko yaptıranlar bu işlem hakkında endişe etmelerine gerek yoktur.

Ayrıca fetüsün kalbindeki kan akışının detaylı görüntüleri elde edilir. Bu detaylı görüntüler sonucunda, bebeğin kan akışında veya kalp atışında herhangi bir anormallik olup olmadığı tespit edilir.

Fetal eko hangi haftalarda yapılır?

Gebelikte 2. Trimester de özellikle 18 ve 22. Haftalar arasında yapılmasında fayda vardır.

”Bu inceleme tüm gebelere uygulanan bir işlem değildir. Hamilelik sürecinde takip edilen gebelik ultrasonu ve detaylı ultrason ile de bebeğin kalp yapıları detaylı gözlemlenir.”

Anne karnındaki bebekte anormal bir kalp atışı tespit edilirse bu işlemin yaptırılması kesinlikle önerilir.

Gebelik takibini yapan hekim, gelişmekte olan bebeğin kalp duvarları ve kapakçıkları, kalbe gelen ve giden kan damarları ve kalbin pompalama gücü ile ilgili önemli sorunları tespit edebilmek için bu incelemeyi isteyebilir.

Gebelikte fetal eko neden istenir?

  • Anne karnında bebekte kalp anormalliği varsa,
  • Aile öyküsünde kalp rahatsızlığınız varsa,
  • Daha önce kalp rahatsızlığı olan bebeğiniz varsa,
  • Gebelik sürecinde uyuşturucu veya alkol kullandıysanız,
  • Epilepsi ilaçları veya kalp kusurlarına neden olabilecek ilaçlar aldıysanız,
  • Kızamıkçık veya tip 1 diyabet gibi rahatsızlıklarınız varsa,
  • Anne karnındaki bebekte genetik bir bozukluk varsa,
  • Detaylı ultrason yapıldığında bir anormallik tespit edilirse,

Bu işlem genellikle deneyimli bir Radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Çocuk kardiyoloji uzmanı ise sonuçları detaylı olarak değerlendirir.

Bebeklerde eko nasıl çekilir?

Bu işlem rutin gebelik ultrasonuna benzer. Karın içinden yapılıyorsa buna abdominal ekokardiyografi denir. Vajinanızdan yapılıyorsa buna transvajinal ekokardiyografi denir.

Abdominal ekokardiyografi?

Abdominal ekokardiyografi bildiğimiz ultrasona benzer. Hasta sırt üstü muayene masasına uzanır. Karın bölgesine ultrason jeli sürülerek, ultrason probu gezdirilerek devam edilir.

Ses dalgaları sonucunda ekrana gelen görüntüler ile inceleme yapılır. Radyolog bebeğinizin kalbinin farklı görüntülerini alabilmek için ultrason probunu karın bölgesinin her tarafında gezdirir. Anne yada bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

İşlemden sonra jöle karnınızdan temizlenir. Daha sonra normal aktivitelerinize dönmekte özgürsünüz.

Transvajinal ekokardiyografi?

Transvajinal ekokardiyografi için belden aşağınızı soyunmanız ve muayene masasına yatmanız gerekir. Radyoloji uzmanı vajinanıza küçük bir ultrason probu yerleştirecektir.

Prob, bebeğinizin kalbinin görüntüsünü oluşturmak için ses dalgaları üretir ve ekranda görüntü oluşur.

Transvajinal ekokardiyografi tipik olarak hamileliğin erken evrelerinde kullanılır. Fetal kalbin daha net bir görüntüsünün alınmasını sağlar.

Fetal eko ücreti ne kadar 2022?

İşlem ücreti birçok klinikte yaklaşık aynı fiyatlarda seyretmektedir. Sağlık kuruluşunda görev alan doktorun tecrübesi ve kullandığı ultrason cihazı önemli faktörlerdendir.

Fetal ekoyu kim yapar?

Bu inceleme genellikle Radyoloji uzmanı (Radyolog) ve Çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından yapılabilmektedir.

İşlem öncesi ön hazırlık yapmamız gerekir mi?

Fetal kardiak testi için herhangi özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Doğum öncesi ultrasonların aksine, test için mesanenizin dolu olması gerekmez.

Fetal Eko Ne Kadar Sürer?

İşlemin gerçekleşmesi 30 dakikadan iki saate kadar sürebilir.

Bu inceleme tehlikeli mi?

Ultrason cihazı ses dalgalarını kullandığı ve radyasyon içermediği için fetal ekokardiyogramla ilişkili bilinen bir risk yoktur ve tehlikeli değildir.

Rapordaki sonuçlar ne anlama geliyor?

Çıkan raporda görünen normal sonuçlar ise, herhangi bir kardiyak anormallik bulamadığı anlamına gelir.

İncelemeyi yapan hekim kalp kusuru, ritim anormalliği veya başka bir sorun bulduysa, fetal MR taraması veya diğer yüksek seviyeli ultrasonlar gibi birden fazla ek testlere ihtiyaç olabilir. Ayrıca bu durum raporda fetal kardiak aktivite izlenmiştir şeklinde yer alabilir.

Her durumu teşhis etmek için ekokardiyografi sonuçlarının kullanılamayacağını unutmamak gerekir. Kalpteki delik gibi bazı sorunları gelişmiş teknolojiye sahip ultrason cihazları ile de tespit etmek bazen zordur.

Bu test neden önemlidir?

Fetal ekokardiyografiden elde edilen anormal sonuçlar yetersiz olabilir veya neyin yanlış olduğunu bulmak için daha fazla test yaptırmanızı gerektirebilir. Bazen sorunlar giderilir ve daha fazla teste gerek kalmaz.

Bu testin sonuçları doğrultusunda, bebeğinizin doğumdan sonra ihtiyaç duyabileceği cerrahi tedavileri planlamanıza yardımcı olacaktır.

Fetal eko nerede yaptırabilirim?

Birçok sağlık merkezi, klinik, özel muayenehane ve fetal eko yapan devlet hastanelerinde bu işlem yaptırılabilir.